Eerste kans examen, de uitleg

Samen met jouw SLB’er bepaalt de vakdocent wanneer je opgaat voor de eerste kans van een examen. Over het algemeen wordt dit gedaan als alle lesstof en voorbereiding is aangeboden en je klaar bent om het examen te behalen. Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten over die eerste kans.

Wat gebeurt er als ik afwezig ben bij een examen?
Ben je afwezig bij een examen, om wat voor reden dat ook, ben je die eerste kans kwijt. Ook als je ziek bent of geoorloofd afwezig bent. Het examen kan je dan behalen door op te gaan voor de herkansing. Opgeven gaat via deze pagina: Aanmelden herkansing examen.

Wanneer heb ik die eerste kans?
Op de pagina  Examenplanning per klas kan je zien wanneer welk examen aangeboden wordt. De eerste kans (1) staat vast. Een tweede kans (2) heb je niet altijd nodig.  Ook je SLB’er kan je om hulp vragen als je niet meer weet wanneer een examen is ingepland.

Wanneer is het rooster bekend?
In de examenplanning staat welke week je een examen hebt. Via de roosterwebsite wordt bekend gemaakt wanneer een examen is. Sommige examen vinden plaats op vaste dagen; dit kan je navragen bij je vakdocent.

Help! Ik weet niet wat ik moet leren!
Ik hoop dat je deze vraag niet pas de avond ervoor hebt, want dan ben je erg laat. Zorg ervoor dat je aanwezig bent in de lessen en blijf op de hoogte. Docenten zijn uiteraard bereid om jou klaar te stomen voor het examen, maar als je niet aanwezig bent, wordt het jouw probleem.
Docenten mogen lang niet altijd alles vertellen over een examen. Soms bepaalt een examen dat er alleen gezegd mag worden wat je zou kunnen verwachten. Zo krijg je bij het examen Gesprekken voor Nederlands twee weken van te voren de stelling van het debat te weten, maar krijg je de avond ervoor pas te horen tegen wie je uit de klas moet debatteren.

De docent wil mijn cijfer niet vertellen. Wat nu?
Heb je een examen gedaan, maar weet je het cijfer nog niet? Dan kan kloppen. Een docent heeft 10 werkdagen nakijktijd en daarna kan het nog 6 werkdagen duren voordat het resultaat is vastgesteld. Het cijfer krijg je overigens niet te horen van jouw docent, maar van de examencommissie. Een docent mag jou het cijfer niet vertellen. Ga dus niet je docent spammen met vragen over examencijfers en resultaten, maar heb geduld.

Staat jouw vraag er niet bij?
Bespreek dit met je SLB’er. Kom je met hem/haar er niet uit, dan kan je altijd een mailtje sturen naar de examencommissie.

 

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen