‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25354
Leerweg:BOL
Niveau:3
Duur opleiding:2-3 jaar
Startdatum: September

Jij houdt ervan om anderen te helpen. En je bent gastvrij. Je luistert goed naar mensen en begrijpt wat ze nodig hebben.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bijvoorbeeld aan de balie bij een hotel of een vakantiepark. Of bij een reisbureau of reisorganisatie. Jij laat mensen genieten van hun vrije tijd. Je adviseert en je verkoopt producten. Als je bij een reisbureau werkt, verkoop je reizen. Bij een hotel verkoop je juist uitstapjes. Dat betekent dat je goed moet luisteren naar de wensen van je klanten. Je kunt goed vragen stellen om te achterhalen wat precies de wensen van je klanten zijn.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Tijdens je opleiding Zelfstandig medewerker travel & hospitality ga je leren en werken. Je gaat eerst fulltime naar school. Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Je leert hoe alles gaat in de reissector. Je werkt ook veel aan je talenkennis. Wat je op school leert, mag je zo veel mogelijk uitproberen. Daarom werken we veel met groepsopdrachten, projecten en uitstapjes. In het eerste jaar loop je een hospitality stage. In het tweede jaar loop je 15 weken stage en in het derde jaar loop je 20 weken stage in de frontoffice en bij een reisorganisatie (reisbureau of touroperator). Daardoor heb je meer kans op een baan.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een zelfstandig medewerker travel & hospitality precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten.
  • Voert administratieve en financiële processen uit.
  • Realiseert commercieel aanbod.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels en rekenen, loopbaan en burgerschap, Duits A2, Spaans A2, Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit, en beroepsspecifieke vakken zoals toeristische kennis, bestemmingskennis, commerciële vaardigheden, administratie, office-vaardigheden.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Leidinggevende travel & hospitality (niveau 4)
  • Luchtvaartdienstverlener (niveau 4)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen