‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25649
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij houdt ervan om anderen te helpen. En je bent gastvrij. Je luistert goed naar mensen en begrijpt wat ze nodig hebben. Wil je meer weten over de opleiding zelfstandig medewerker travel & hospitality? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bijvoorbeeld aan de balie bij een hotel of een vakantiepark. Of bij een (zelfstandig) reisbureau, excursiebedrijf of reisorganisatie. Jij laat mensen genieten van hun vrije tijd. Je adviseert en je verkoopt producten. Als je bij een reisbureau werkt, verkoop je reizen. Bij een hotel verkoop je juist uitstapjes. Dat betekent dat je goed moet luisteren naar de wensen van je klanten. Je kunt goed vragen stellen om te achterhalen wat precies de wensen van je klanten zijn, zowel in het Nederlands, als ook in het Engels, Spaans of Duits.

Zo ziet de opleiding zelfstandig medewerker travel & hospitality eruit

Tijdens je opleiding Zelfstandig medewerker travel & hospitality ga je leren en werken. Je gaat eerst fulltime naar school. Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Je leert hoe alles gaat in de reissector. Je werkt ook veel aan je talenkennis. Wat je op school leert, mag je zo veel mogelijk uitproberen. Daarom werken we veel met groepsopdrachten, projecten en uitstapjes. Aan het eind van het eerste leerjaar en het begin van het tweede leerjaar loopt je 20 weken stage bij een reisorganisatie (reisbureau of touroperator). In de opleiding heb je ook de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen.

Aan het eind van je eerste jaar loop je een stage van 20 weken. Deze stage loopt door in het tweede leerjaar inclusief een examen.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een zelfstandig medewerker travel & hospitality precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten.
  • Voert administratieve en financiële processen uit.
  • Realiseert commercieel aanbod.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels en rekenen, loopbaan en burgerschap, Spaans A2 en beroepsspecifieke vakken zoals toeristische kennis, bestemmingskennis, commerciële vaardigheden, administratie en office-vaardigheden.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2022-2023 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bij deze opleiding horen aanvullende kosten voor leermiddelen van circa €1200,-. (Inclusief uniform). De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van het keuzedeel dat je kiest.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Leidinggevende travel & hospitality (niveau 4)
  • Luchtvaartdienstverlener (niveau 4)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar schoolvoortm@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.