‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Office assistent

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25573
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: September

Jij regelt graag dat alles goed loopt, en je houdt ervan om anderen te helpen. Je vindt plannen en organiseren leuk. Je bent goed in Nederlands. Je bent handig met de computer. Je werkt netjes en precies. Je kunt goed samenwerken. Als het druk is blijf jij rustig. Je houdt het overzicht over al je werk. Ook als je veel verschillende dingen moet doen. Je weet wat je eerst moet doen en wat kan wachten.

Dit is jouw toekomst

Je voert zelfstandig allerlei secretariële taken uit. Je plant je eigen werkzaamheden, je schrijft brieven en e-mails, je houdt de agenda bij van je manager en je beantwoordt de telefoon. Je notuleert vergaderingen en handelt zaken rondom vergaderingen af. Ook help je bij de organisatie van jubilea, personeelsuitjes of zakelijke conferenties. Jouw collega’s zijn blij met jouw hulp.

Zo ziet jouw opleiding eruit

In de opleiding Office assistent in de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je leren op school en in je stage. Op school krijg je theorie- en praktijklessen. Je voert levensechte opdrachten uit in praktijksimulaties of opdrachten voor ondernemers. Op je stage breng je wat je hebt geleerd in de praktijk en oefen je intensief met jouw vaardigheden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een office assistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding Office assistent werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert taken uit rondom informatiemanagement
  • Je voert taken uit rondom planning en organisatie

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Rekenen, Engels, Duits, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Aanvullende toelatingseisen:

  • Vooropleiding bij voorkeur in een economische en/of secretariële richting
  • Of: gelijkwaardig niveau door werkervaring

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Managementassistent (niveau 4)
  • Juridisch medewerker (niveau 4)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar schoolvoortm@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.