‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Managementassistent

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25151
Leerweg:BOL
Niveau:4
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: September

Jij regelt graag dat alles goed loopt, en je houdt ervan om anderen te helpen. Je bent goed in Nederlands. Je kunt goed met mensen omgaan en je werkt graag samen. Je bent handig met de computer. Je houdt het overzicht over al je werk, ook als je veel verschillende dingen moet doen. Je werkt netjes en je bent betrouwbaar.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken voor de directie of het management van een organisatie. Daar ben je de spin in het web. Je weet wat er speelt. Je ondersteunt het management op zo’n manier, dat het z’n werk goed kan doen. Je bent een kanjer in het plannen van taken, je beheert zelfstandig de agenda en je plant afspraken in. Je verzorgt correspondentie, draagt bij aan de corporate informatie en je organiseert zakenreizen, vergaderingen, personeelsuitjes, jubilea en conferenties/congressen. Je handelt daarbij de financiële zaken zelf af. Informatie die geheim moet blijven geef je niet aan anderen.

Als specialist in juridisch secretariaat of human resource management (hrm), kun je ook je steentje bijdragen op de hr- of de juridische afdeling. Een echte duizendpoot dus.

Zo ziet jouw opleiding eruit

In de opleiding Managementassistent in de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je leren op school en in je stage. Op school krijg je theorie- en praktijklessen en voer je levensechte opdrachten uit in praktijksimulaties of voor opdrachten voor ondernemers. Op je stage breng je wat je hebt geleerd in de praktijk en oefen je intensief met jouw vaardigheden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Managementassistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens je opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je voert taken uit rondom informatiemanagement
 • Je voert taken uit rondom planning en organisatie
 • Je assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie
 • Je voert financieel administratieve taken uit

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, Duits, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Hbo Office Management
 • Hbo Personeel en Arbeid
 • Hbo Facility management
 • Hbo Management, Economie en Recht
 • Hbo Hotel en Hospitality Management

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen