‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Luchtvaartdienstverlener

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25636
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij bent beleefd, zakelijk en je helpt anderen graag. Je ziet alles en werkt netjes. Je kunt goed organiseren en vindt het fijn als alles goed geregeld is. Het is belangrijk dat je met stressvolle situaties kunt omgaan. Je hebt een goede conditie en je weet hoe belangrijk veiligheid is in de luchtvaart. Bij MBO Amersfoort krijg je les in een echt vliegtuigcabine! Balies, een bagageband, computerschermen, omroepinstallaties en meer zijn aanwezig. In het praktijklokaal kun je dus goed oefenen met verschillende praktijksituaties. Wil je meer weten over de opleiding luchtvaartdienstverlener? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je kunt op de grond of in de lucht aan de slag met deze opleiding. Als grondsteward of grondstewardess zorg je dat het inchecken op een luchthaven veilig en soepel verloopt. Je assisteert passagiers bij het instappen. Zo kan het vliegtuig op tijd vertrekken. Als steward of stewardess in het vliegtuig zorg je dat iedereen zich veilig voelt en een prettige vlucht heeft. Je geeft uitleg over de veiligheid.  Vertrouw je iets niet? Dan grijp je in. Je bent precies en je houdt je aan de regels. Zelfstandig werken en in een team doe je allebei graag. Je ontmoet mensen uit de hele wereld en je krijgt de kans veel van het buitenland te zien.

Zo ziet de opleiding luchtvaartdienstverlener eruit

Bij deze opleiding volg je lessen op school en loop je stage. Zo’n opleiding heet een beroepsopleidende leerweg (BOL). In het eerste jaar ga je eerst driekwart jaar naar school. Je leert over het werk in de reisbranche, de frontoffice en je maakt kennis met de beginselen van de luchtvaart. Je werkt ook veel aan je talenkennis. Wat je op school leert, mag je zo veel mogelijk uitproberen. Daarom werken we veel met groepsopdrachten, rollenspellen, projecten en excursies.
Tussen april en november loop je 20 weken stage in de frontoffice van een hotel.

Het eerste jaar van de opleiding Luchtvaartdienstverlener is hetzelfde als die van de opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality. Aan het einde van het eerste jaar krijg je een gesprek met je studiebegeleider over je kansen in de luchtvaart. Hierbij wordt ook gekeken naar je vorderingen, je niveau en je beroepshouding. Je studiebegeleider praat met je over jouw kansen in de luchtvaart. Je kunt dan ook nog kiezen voor Travel & Hospitality niveau 3 of niveau 4.

Bij MBO Amersfoort leer je veel in ons luchtvaartlokaal met een echte vliegtuigcabine. Door het gebruik van een echte vliegtuigcabine worden situaties zo realistisch mogelijk nagebootst. Het hele proces van incheck tot instappen, vliegen en uitstappen kan in één keer geoefend worden. Alles is aanwezig; balies, een bagageband, computerschermen, omroepinstallaties en meer!

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Luchtvaartdienstverlener precies moet kunnen. Dit noemen we de basisdelen, kerntaken en werkprocessen

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Verleent service aan internationale passagiers/gasten
  • Begeleidt passagiers/gasten op de luchthaven
  • Begeleidt passagiers in het vliegtuig

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, Duits B1 en rekenen, loopbaan en burgerschap. Ook zijn er de beroepsspecifieke vakken zoals; cabine, passage, toeristische kennis, frontoffice en beroepshouding.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Het eerste jaar volg je bij de opleiding ‘Zelfstandig medewerker travel & hospitality’ (niveau 3). Daarna kun je doorstromen naar de opleiding ‘Luchtvaartdienstverlener’.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2022-2023 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bij deze opleiding horen aanvullende kosten voor leermiddelen van circa €1500,-, inclusief uniform. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van het keuzedeel dat je kiest.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Interne opleiding bij een luchtvaartmaatschappij
  • Diverse andere hbo-opleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar schoolvoortm@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.