‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Leidinggevende leisure & hospitality

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25646
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij bent positief en daardoor maak je mensen enthousiast. Je bent ook creatief. Je weet altijd iets leuks te bedenken. Je kunt goed omgaan met mensen. Het maakt niet uit of ze jong of oud zijn, of wat voor type ze zijn. Als jij extra producten kunt verkopen, doe je dat. Je kunt goed organiseren. Je vindt het fijn als het goed gaat. Als het niet goed gaat, los je het op. Ook wil je graag leidinggeven aan een team. Wil je meer weten over de opleiding leidinggevende leisure & hospitality? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken als leidinggevende bij een bedrijf in de brede vrijetijdssector, zoals een bungalowpark, camping, sportbedrijf, theater of attractiepark in Nederland en buitenland. Er zijn dus veel mogelijkheden. Je organiseert gezellige, creatieve of sportieve activiteiten. Jij werkt met mensen die een leuke dag willen hebben, daar ga jij bij helpen. Ook als het slecht weer is. Je geeft leiding aan een afdeling of een team. Je bedenkt ook nieuwe activiteiten.

Zo ziet de opleiding leidinggevende leisure & hospitality eruit

Bij deze opleiding ga je leren en loop je stage. Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Aan het eind van je eerste leerjaar heb je een zomerstage van 5 weken. In het tweede leerjaar loop je 13 weken stage en moet je ook examens uitvoeren in de praktijk. In het derde jaar leer je alles over leidinggeven aan een team. Daarbij komen onderdelen aan bod als personeel & organisatie, financiën en gesprekstechnieken. Het derde jaar sluit je af met 20 weken stage, die je ook in het buitenland kunt doen.

Bij ons leer je aan de hand van projecten. Elke week krijg je een nieuwe opdracht waarbij je individueel of in teams aan de slag gaat. De projecten zijn altijd praktisch van aard en gericht op leren werken met verschillende doelgroepen en verschillende activiteitensoorten. Dit betekent dat je ook veel uitvoeringen hebt op externe locaties: een minidisco bij een Buitenschoolse Opvang, een spelactiviteit in een verzorgingstehuis, een dinnershow voor ouders, een escaperoom voor vrienden en een theaterfestival in het Eemhuis.

Je werkt ook veel aan je talenkennis. Dit betekent dat je les krijg in Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Leidinggevende leisure & hospitality precies moet kunnen. Dit noemen we de basis- en profieldelen.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten.
  • Voert administratieve en financiële processen uit.
  • Organiseert en voert activiteiten uit.
  • Geeft leidingVoert beheerstaken uit.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, Duits en rekenen, loopbaan en burgerschap, ondernemend gedrag en beroepsspecifieke vakken zoals animatievaardigheden, frontoffice, personeel & organisatie, management en financiën.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2022-2023 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bij deze opleiding horen aanvullende kosten voor leermiddelen van circa €900,-. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van het keuzedeel dat je kiest.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Hoger toeristisch en recreatief onderwijs
  • Vrijetijdskunde
  • Eventmanagement

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar schoolvoortm@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.